Alef is hét bijbelblad voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Dit kindermagazine staat boordevol puzzels, weetjes, spannende bijbelverhalen, quizzen, spelletjes en meer.

De naam Alef is ontleend aan de eerste letter van het Hebreeuwse alfabet. Het vrolijke figuurtje Alef daagt kinderen uit de wereld van de Bijbel zelf te ontdekken. Ze raken op een speelse en laagdrempelige manier vertrouwd met de bijbelse figuren en verhalen, van Mozes tot Jezus, van Noach tot Paulus. Zo ontdekken kinderen zelf de rijkdom van de Bijbel.

Wie maken Alef?

Maartien Hutter (rechts) en Roelien Smit vormen de werkredactie van Alef

Roelien Smit en Maartien Hutter

Het kernteam bestaat uit Roelien Smit en Maartien Hutter: zij zijn auteur en redacteur van Alef.

Roelien Smit

Drs. Roelien Smit is bijbelwetenschapper. Ze schrijft over de wereld van de Bijbel voor debijbel.nl, ze werkte als vertaler aan de Bijbel in Gewone Taal en was auteur en eindredacteur van de Samenleesbijbel.

‘Ik vind het mooi en bijzonder om de Bijbel dicht bij kinderen te brengen, en het is ook nog eens leuk om te doen! Ik mag steeds weer nieuwe dingen bedenken: ik verzin puzzels en andere dingen om te doen, schrijf bijbelweetjes en beantwoord vragen van kinderen. Zo hoop ik dat de Bijbel een levend boek blijft, juist ook voor kinderen!’

Maartien Hutter

Drs. Maartien Hutter is pedagoog en theoloog. Ze was auteur en eindredacteur van de Samenleesbijbel.

‘Het is erg leuk om aan het nieuwe bijbelmagazine Alef te werken. Ik wil zowel de Bijbel als het kind recht doen: Waar gaat het bijbelverhaal over? Wat zal een kind zich afvragen? Waar zal het nieuwsgierig naar zijn? Door het verhaal én het kind serieus te nemen, kan het bijbelverhaal spreken en beleven kinderen daar plezier aan. Dat is heel mooi werk en ontzettend leuk om te doen. Ik hoop dat kinderen met heel veel plezier in Alef zullen lezen!’

Hoe is Alef gemaakt?

De redactie van Alef heeft vier belangrijke uitgangspunten:

  1. In Alef staan de Bijbel en de wereld van de Bijbel centraal.
  2. De inhoud en vorm van Alef passen bij de taal, het denkniveau en de belevingswereld van kinderen van 7 tot 12 jaar.
  3. Alef sluit aan bij de godsdienstpedagogische stroming van de kindertheologie. In het kindermagazine staat het kind en zijn of haar manier van denken centraal.
  4. Alef houdt rekening met de (leer)voorkeuren van kinderen. De informatie en opdrachten zijn heel divers, zodat kinderen op verschillende manieren worden aangesproken.

Terug naar het overzicht